Ram Muay

De Dans van de Strijders:

Rituelen en gebruiken van het Muay Thai en wat zij betekenen voor een vechter.

Voor een thaibokser in Thailand is muay thai meer dan `alleen` maar een sport.
Het is ook een levenswijze, een beroep, een welhaast `geestelijke ontmoeting`.
En juist dat `spirituele element`zie je heel goed terug in de riten die voorafgaan aan het gevecht.

  • Wat betekenen die gebaren en bewegingen?
  • Waarom maken zij ze op die wijze?

Wat is de betekenis van die versierselen op het hoofd:

  • De Mongkon
  • De bandjes: Kruang rang die men (soms) om de arm draagt?

De `dans` die vooraf het gevecht gaat, is dat nu de Wai Kru of de Ram Muay? en hoe spiritueel is die Wai Kru, Ram Muay dan wel.

De dans van hen die elkaar gaan bevechten?

De rituelen die wij zien voorafgaande aan een thaiboks wedstrijd in Thailand zijn vele, vele honderden jaren oud. Voor Thais is een wedstrijd muay thai zonder al die gebruiken uit te voeren, welhaast ondenkbaar! Dat wil zeggen, als je Thais bent natuurlijk! Het begint al voordat een Thaise vechter de ring in stapt.

De mongkon

Voordat een Thaise vechter daadwerkelijk de ring in gaat krijgt hij de mongkon (`kroon` red.) op zijn hoofd gezet. De mongkon is een harde hoofdband (oorspronkelijk gemaakt van hennep!) die zich uitstrekt tot op de rug tussen de schouder-bladen van de drager. Aan het einde daarvan hangt meestal een pluim. Overigens werden vroeger de vezels van hennep ook veel gebruikt om touw en zeildoek van te vervaardigen. Tegenwoordig heeft men in Thailand wat hennep aangaat meestal andere associaties het is niet alleen maar een `versiersel` die mongkon! Het is een heilig object dat gezegend is door boeddhistische kloosters. Een soort van magische krachten heeft om ernstige blessures te voorkomen en kwade geesten te weren!

De kruang rang

De soms kleurrijke armbandjes: kruang rang, hebben in het muay thai eigenlijk een beetje de zelfde functie als de mongkon. Alleen is dat op een veel persoonlijker niveau. Het is een soort van bandje, of een stuk stof dat door vele, maar lang niet door alle, boksers gedragen wordt, ook als ze vechten in de ring. Ze dragen het dan meestal om (een) van hun biceps. Men gelooft dat de kruang rang zijn krachten heeft als `gelukshanger`, een soort van amulet, zeg maar. Het zou krachten ontlenen aan geheime kruiden, bezweringen en tover formules. Normaal gesproken krijgt een vechter zijn kruang rang tijdnes de tempel ceremonie die vooraf gaat aan zijn `inlijving` bij het kamp wat hij gekozen heeft. Het wordt gezegend door monniken en het wordt zijn talisman. In Thailand zal geen enkele vechter de kruang rang dragen alleen maar omdat het leuk staat of zo nee, het is daadwerkelijk een object dat voor een vechter veel kan betekenen.

Langs de touwen

Soms loopt een thaibokser door de ring met zijn rechterhand op de bovenste ringtouwen en stopt hij bij iedere hoek. Hij zal dat altijd tegen de richting van de wijzers van de klok in doen. Hij zegelt daarmee de ring af voor kwade invloeden van buiten. Voor een bokser wil dat tevens zeggen dat hij een geestelijke barrire rondom de ring heeft opgeroepen die niet te penetreren valt voor kwaadwillende die hem zouden willen zien verliezen. Daarmee zorgt hij ervoor dat de ene `fighting spirit` de andere `fighting spirit` ongehinderd kan bevechten.

Wai Kru

Als de thaibokser in het midden van de ring plaatsneemt en op zijn knien gaat zitten begint het gedeelte dat we de `wai kru` noemen hij zit geknield met zijn gezicht naar de windrichting waar zijn gym / kamp zich bevindt. Vaak zie je dan dat hij een gebedje prevelt. Dan worden de handschoenen op traditionele wijze bij elkaar gebracht op gezichtshoogte. Hierna `wais` (buigt) de bokser drie maal. Elke `wai` betuigt eer op verschillende niveaus net zoals alle andere rituelen die het gevecht voorafgaan. De vechter buigt om zijn respect aan Boeddha te betonen. Dan buigt hij voor de Sanga (de orde der moniniken red.) en als laatste voor Dharma (de leer van Boeddha red.) tegelijkertijd buigt hij om eer te betuigen aan zijn leraar, het kamp waar hij traint en aan zijn voorvaderen die eveneens gestreden hebben. Voor de vechter is dit een uitermate intense belevenis. Hij is dan volledig `gefocust`, een soort meditatie die in zichzelf laat terug keren alvorens hij de razernij van het gevecht ingaat. Een andere verklaring is dat de eerste buiging is gewijd aan zijn vaderland. De tweede aan zijn godsdienst en de derde aan de koning. Het is overigens geen probleem om die drie buigingen helemaal te wijden aan je individuele overtuiging of aan zken die je persoonlijke voorkeur hebben. Hierna volgt de Ram Muay.

Ram Muay

De ram muay is een prachtige en langzame gracieuze bewegingsvorm waarbij de vechter in alle vier de windrichtingen `danst` en bescherming vraagt uit iedere hoek. De viervoudige beweging geeft ook uiting aan het geloof van de vechter in de vier nobele waarheden van het Boeddhisme die hem er onder meer aan herinneren dat alles in de wereld `dukkha` is (niet duurzaam lijden red.) tegelijkertijd is ook de `Brahma dans` van het krabi krabong (Siamees zwaardvechten) ermee verweven. De vier deugden zijn uiteraard compassie, gematigheid, omzichtigheid en rechtvaardigheid. Zij vormen een balans, een tegenwicht met de dodelijke technieken van het muay thai. De ram muay is geen vaststaande bewegingsvorm, al vind je bij iedere uiting er dezelfde elementen in terug. Ieder bokskamp heeft zijn eigen versie. Een van de meer praktische functies van zo”n ram muay is dan ook dat je kunt laten zien dat je niet uit hetzelfde kamp komt. In professioneel muay thai is het streng verboden voor twee vechters van hetzelfde kamp om met elkaar te vechten. Hierdoor blijft de strijd `echt` de Mongkon is ook geen eigendom van de bokser. Het behoort toe aan de trainer en het trainingskamp waar hij voor uitkomt. Als de trainer deze Mongkon op het hoofd van zijn pupil zet maakt hij een kort gebed en dit ritueel herinnert hem eraan dat hij niet alleen zichzelf en zijn familie vertegenwoordigd, maar ook zijn bokskamp en trainer!

Terug in jezelf

Als een bokser de Ram Muay uitvoert is hij helemaal in zichzelf gekeerd. Hij is zich op dat moment ongelooflijk bewust van zijn eigen lijf en dat zie je dan ook weer terug in de totale controle die hij heeft over zijn rituele bewegingen. Hierdoor wordt hij zich bewust van zowel zijn beperkingen als zijn mogelijkheden. Het gebeurt zelden dat een bokser staat te kijken wanneer zijn tegenstander zijn Ram Muay uitvoert. Liever ontmoet hij hen `blanco` in de ring zonder enige kennis die je kunt krijgen door het kijken naar bewegingen van een vechter voor een wedstrijd. Verder heeft de ram muay alle, voor muay thai noodzakelijke, vormen van rekken en stretchen in zich, alsmede balans oefeningen. Allemaal dingen die noodzakelijk om een optimaal getrainde vechter ten volle te laten functioneren. Kenners kunnen aan iemand zijn ram muay zien wat voor een soort vechter hij is. Is hij genoeg gefocust en vastbesloten? Hoe zijn lichamelijke capaciteiten zijn als hij de gracieuze ram muay uitvoert? Wanneer de dans eenmaal voorbij is gaat de vechter terug naar zijn hoek. Zijn coach zal hem dan zijn mongkon afdoen en hem in zijn haar blazen om geluk af te dwingen. Bokser en trainer `wai` (buigen) naar elkaar en de trainer murmelt nog snel een kort gebed. De rituelen zijn dan voltooid, de mentale voorbereiding is compleet, de geest van de vechter volledig gericht op al zijn krachten en beperkingen. De wedstrijd kan beginnen.

Leave a Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *