Wat is Brasilian Jiu jitsu

Wat is BJJ?

Helio Gracie Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) is een vechtsport die zich voornamelijk op het grondgevecht focust. Doelstelling binnen het BJJ is om de tegenstander naar de grond te brengen en deze daar door middel van bijvoorbeeld een verwurging of armklem tot opgave te dwingen. Hoewel technieken vanuit het Judo en worstelen ook worden gebruikt binnen het BJJ ligt de nadruk op het gedeelte van het gevecht dat zich op de grond afspeelt.

De sport is begin 20e eeuw door de Gracie familie ontwikkeld. De toen 14 jaar oude Carlos Gracie leerde van de Japanner Maeda de kunst van het Judo en Jiu Jitsu. Toen de familie later verhuisde naar Rio was Carlos inmiddels 17 jaar en leerde hij de technieken aan zijn broertjes. Allemaal behalve Helio, de jongste en meest fragiele van het stel. Later begon Carlos de technieken ook aan leerlingen van buiten zijn eigen familie kring door te geven. Helio Gracie (foto) was echter niet in fysieke staat om de geleerde technieken uit te voeren en werd daarom uitgesloten van deelname. Wel was hij altijd rondom de trainingen van zijn broer Carlos te vinden om te observeren en zodoende te leren.

Helio bekeek de lessen van zijn broer en voerde de technieken in zijn hoofd uit. Toen Carlos vervolgens een les te laat kwam bood Helio aan om de leerling te onderwijzen. Deze was zo enthousiast dat hij aan Carlos vroeg of hij vaker van Helio les kon krijgen. Helio had de technieken weten aan te passen zodat ook hij ze met zijn beperkte fysieke vermogen kon uitvoeren. Zijn variant van Jiu Jitsu werd zodoende voor een groot deel afhankelijk van bijvoorbeeld hefboom technieken waardoor de kleine Helio veel grotere tegenstanders kon overwinnen.

De Gracie familie bleef de sport doorontwikkelen en er werden regelmatig wedstrijden gehouden waarbij deelnemers vanuit andere disciplines werden uitgenodigd voor zogenoemde Vale Tudo wedstrijden. De Gracies wonnen nagenoeg al dit soort wedstrijden en verworven zo nationale faam. In 1993 werd het eerste Ultimate Fighting Championship (UFC) evenement gehouden in de Verenigde Staten en de organisatie zocht deelnemers vanuit verschillende takken van vechtsport. Om het BJJ te vertegenwoordige selecteerde de Gracie familie Royce Gracie, een van Helio Gracie’s 9 zonen. Royce won het eerste UFC evenement door al zijn tegenstanders op de grond tot opgave te dwingen. Opvallend was dat Royce met zijn 75 kilogram verruit de lichtste deelnemer was in het 8 mans toernooi. De dominantie van de BJJ stijl werd bevestigd toen bleek dat de eerste overwinning geen toevalstreffer was en Royce ook de 2e en 4e editie van de UFC overtuigend won.

Tegenwoordig is BJJ een niet weg te denken element van eenieder die Mixed Martial Arts (MMA) wedstrijden vecht. Daarnaast is het een zeer effectieve zelfverdedigings stijl en een steeds groter wordende wedstrijdsport met vele regionale toernooien maar ook een eigen Europees en Wereld kampioenschap. De sport kan door de vele fascetten die het kent voor ieder wat wils bieden en is geschikt voor jong en oud, man of vrouw. Wil je actief wedstrijden draaien, trainen om fit te worden en te blijven of wil je gewoon recreatief met een gevechtsport bezig zijn dan is BJJ een geschikte sport voor jou!

Helio Gracie